.comment-link {margin-left:.6em;}

AftonPressen - Extra allt!!!

onsdag, november 03, 2004

Dåligt minne kan vara hjärnstress

Eva Nyström, 45, var van att prestera, men en dag på jobbet visste hon inte var hon var och varför.

Ny svensk forskning visar att stress kan ge liknande symtom som hjärnskador.

Minnesförlust, förlorad simultankapacitet och svårighet att lära sig nya saker. Får man inte vila och återhämta sig kan inte hjärnan fungera normalt. Det visar forskning på 67 kvinnor som blivit sjukskrivna för stress och utbrändhet. Hundratusentals kan vara i riskzonen.
– Det var vanliga kvinnor med jobb och familj som hade haft mycket att göra, de hade belastat hjärnan mycket, säger neuropsykolog Ingalill Rhodin Nyström, som ingår i forskningsgruppen vid Umeå universitet.

Omöjligt att fokusera
Kvinnornas vardagsliv och arbete fungerade inte längre. Gammal inlärd kunskap fanns kvar och var inte känslig för stress, men att lära nytt och fokusera på en uppgift blev omöjligt.
– Kvinnornas stress gjorde att de fick symtom som brukar synas vid olika former av hjärnskador, säger Ingalill Rhodin Nyström.
Hjärnan tappade sin vanliga förmåga att sortera bort intryck – allt blev plötsligt lika viktigt; ett reklambudskap, ett litet ljud i bakgrunden eller vägen du skulle köra. Stress behöver inte vara farligt, men hjärnan måste få återhämta sig, precis som muskler efter ett träningspass.

Prestationskrav
Eva Nyström, 45, från Umeå var en av kvinnorna i studien. I hennes liv fanns inte många återhämtningspauser, hon hade press både från arbetsgivaren och sig själv på att prestera och vara noggrann.
– Vi kan inte ta in hur mycket som helst. Man måste släppa och varva ner, säger Eva Nyström som drabbades av minnesförlust.
Nu i höst presenteras den första rapporten i tidskriften Biological Psychology. I studien ingår bara kvinnor, men även män drabbas.

Eva Nyströms bästa råd:
Sätt egna gränser - både på jobbet och hemma.
Ha egen tid - vi behöver återhämtning och andhämtningspauser. Var rädd om den stunden. Jag brukar ta en bok och sätta mig i naturen och läsa.
Var rädd om hälsan och sömnen - vårda både kropp och själ. Träna, gå på massage.

FAKTA

Tecken på att din hjärna är överbelastad:

* Sömnsvårigheter.

* Virrig och disträ.

* Klarar bara en sak i taget. Tappar tråden direkt om du blir störd. Kan inte organisera och hålla reda på familjens tider, vad du ska handla.

* Vardagliga situationer blir plötsligt främmande, till exempel:
- Du går fel.
- Plötsligt är du på en plats men vet inte hur du hamnade där.
- Hittar inte till jobbet trots att du kört den vägen hundratals gånger.
- Vet inte hur man lägger i backen i bilen.
- Lägger glödlampan i kylen.
- Kan inte läsa ett recept.

* Tål inte stimuli: Du kan inte lyssna på musik, klarar inte att tala om andra sitter runt och talar om annat samtidigt.

* Kan inte lära nytt: Du läser en text men kan inte ta in och sortera informationen.

Så undviker du överbelastning

* Återhämtning är A och O!
- Satsa på sömn.

* Skapa en bra arbetsmiljö för hjärnan: Huvudregeln är att hushålla med mängden intryck. Stäng ute det som inte är relevant och låt det viktiga ta plats.
1) Stäng ute det du inte har kontroll över (som grannens telefon).
2) Anpassa ljud, ljus och arbetsbelastning.
3) Låt den viktigaste arbetsuppgiften ta stor plats.
4) Stora kontorslandskap belastar hjärnan onödigt.
5) Var ledig när du är ledig så hjärnan hinner återhämta sig.