.comment-link {margin-left:.6em;}

AftonPressen - Extra allt!!!

måndag, oktober 04, 2004

Fortsatt svårt att bli schweizare

26 september 2004 Väljarna i Schweiz sade på söndagen nej till förändringar i landets medborgarskapslag.

Söndagens folkomröstning gällde en försiktig reform av reglerna för hur andra och tredje generationens invandrare kan bli schweiziska medborgare.

Enligt det ena förslaget som schweizarna röstade om skulle det bli lättare för ungdomar mellan 14 och 24 år i andra invandrargenerationen att få ett schweiziskt pass.

Liknande regler tillämpas redan i en del områden i landet. Dessutom föreslogs att tredje generationens invandrare automatiskt skulle bli schweiziska medborgare vid födseln.

Men enligt prognoserna sade 57 procent av väljarna nej till lättnader för andra generationens invandrare att bli medborgare, medan 51 procent röstade mot att tredje generationens invandrare automatiskt blir schweizare. Dessutom röstade en majoritet av landets 26 kantoner mot reformförslagen.

Ja-sidan ledde länge i opinionsmätningarna. Men nej-lägret, med högerpopulistiska SVP i spetsen, hämtade i slutspurten in försprånget.

Tidningen Neue Zürcher Zeitungs nätupplaga kritiserar i en kommentar socialdemokratiska SP, liberala FDP och kristdemokratiska CVP - som tillsammans med SVP ingår i Schweiz ständiga koalitionsregering - för att de inte satsat tillräckligt i valkampanjen utan lät nej-
sidan ta initiativet. "För dessa politiker är deras 'engagemang' i valrörelsen inget att vara stolt över", menar Neue Zürcher Zeitung.

Av Schweiz 7 miljoner invånare är 1,5 miljoner utländska medborgare. 1 miljon av dem är födda eller har bott mer än tio år i landet.

Invandrarorganisationer reagerade med stor besvikelse på söndagens resultat.

- Budskapet är att vi får arbeta och betala vår skatt här, men schweizare får vi inte bli, kommenterade en organisation.


Länkar:
Neue Zürcher Zeitung

Swiss info