.comment-link {margin-left:.6em;}

AftonPressen - Extra allt!!!

måndag, oktober 18, 2004

Hälsosajter gör sjuka sämre

Får mer kunskap – och sämre hälsa

Sjuka människor som använder internet för att skaffa sig information om sin sjukdom får mer kunskap, men deras hälsa försämras i stället för att förbättras.

Det visar den första omfattande studien om effekterna med det rika utbudet av hälsosajter, som Svenska Dagbladet tagit del av.

Så om du är sjuk - undvik att surfa på hälsosajterna, då du riskerar att bli sjukare. Den analysen gör det framstående internationella nätverket av forskare, Cochrane, som regelbundet kvalitetsmäter och utvärderar tillgänglig medicinsk forskning.

Internetanvändare blev sämre

Forskarna har granskat 28 olika studier där sjuka internetanvändare jämförs med andra som inte hämtar sin information på internet. Alla 4 000 patienter som deltog i studierna hade livslånga sjukdomar, i första hand diabetes och astma.

De aktuella hälsosajterna höll alla hög kvalité och innehöll inte bara medicinsk information utan gav också möjlighet att ställa frågor till experter.

Internetanvändarna var som väntat mer informerade och tyckte att de hade fått ett större socialt nätverk. Men det hade inte inneburit att de börjat leva hälsosammare. I stället blev de sämre i sin sjukdom. Något som kunde mätas i blodsockernivåer hos diabetiker.

En tänkbar orsak är att internetanvändarna tycker sig veta bättre än sin läkare och därför inte bryr sig om vad han eller hon säger. Det finns också en risk för att patienten ändrar inställning till behandlingar och framtida hälsorisker, skriver Svenska Dagbladet.

/ TT