.comment-link {margin-left:.6em;}

AftonPressen - Extra allt!!!

måndag, oktober 18, 2004

Experter: Internet går under 2006

Internet går under år 2006, tror professor Hannu H Kari på Tekniska högskolan i Helsingfors. Det löst sammansatta nätverket havererar mycket sannolikt inom de närmaste åren om pågående trender håller i sig.

Karis åsikter om internets framtid är välkända, men han menar att hans vision inte alls är speciellt pessimistisk. Enligt många bedömare kan sammanbrottet komma ännu tidigare.

Skräppost och virus är huvudbovarna i Karis scenario. Nästa steg är enligt honom att nätverket fungerar allt sämre, samtidigt som det blir allt vanligare att innehållet manipuleras.

När andelen skräp i nätverket överstiger smärtgränsen kommer trovärdigheten för information som hämtas på internet att rasa. I kombination med ensidiga, aggressiva anfall mot nätets grundpelare leder allt detta sedan till att nätet havererar.

Många vill stjälpa
- Det finns många elaka människor som med avsikt försöker skapa oreda. Tidigare har internet klarat av stora bördor för att alla har velat göra samma sak och har uppfört sig väl, säger Kari.

Han nämner några exempel på problemen: I dag kan en person utnyttja säkerhetshålen nästan oberoende av var de rent fysiskt finns. Och en kunnig användare kan få kontroll över tiotusentals datorer och sedan aktivera dem som "anfallsrobotar" som slår till samtidigt och därmed gör mycket skada.
- Virus är praktiska på det sättet, de fungerar självständigt.
Ett annat problem är att den genomsnittliga nätanvändaren har ganska dåliga kunskaper. Från ett bredbandsabonnemang går det att skicka ut ungefär en miljon e-postmeddelanden per dag – utan att den som äger anslutningen märker något.

Förberedelser viktigt
- Vi kan inte bara sitta med huvudet i sanden och konstatera att allt är i skick. Utgångspunkten måste helt enkelt vara att vi måste hitta förebyggande lösningar.
Bättre infrastruktur på nätet och bättre programvaror är två dellösningar som Kari rekommenderar.

Han vill också förbättra identifikationstjänsterna på nätet. För tillfället finns det till exempel inga garantier för att en angiven avsändare också är den som verkligen har skickat ett e-postmeddelande, säger Kari.

/TT